Postcoderoosregeling beëindigd
Op 1 april 2021 is de regeling verlaagd tarief (oftewel de “postcoderoos regeling”) afgeschaft. In de wet is geregeld wat er gebeurt bij de afschaffing van de regeling. Er is bij het maken van de regeling zekerheid gegeven voor diegenen die al geïnvesteerd hebben tot een periode van 15 jaar.
Maar er is ook opgenomen dat dit alleen geldt voor leden die op 1 april 2021 reeds gebruik maken van de regeling. Dit betekent dat wanneer een lid niet meer aan de voorwaarden voldoet door verhuizing of wanneer hij komt te overlijden, hij zijn participatie alleen kan overdragen aan leden die op deze datum al lid van de coöperatie waren.
Impact voor leden
Alle uitkeringen komen direct van de coöperatie. Je bent niet langer afhankelijk van de grillen van energiebedrijven die niet wensen mee te werken aan de postcoderoosregeling. Bij aanvang van het project moet je in de postcoderoos wonen. Ga je verhuizen kun je je participaties gewoon blijven aanhouden. Bij overlijden gaan de opbrengstrecht over op de erven. Je hoeft dan niet meer gedwongen je panelen over te dragen aan een ander lig.
Impact voor de coöperatie
De regeling is veel eenvoudiger voor ons. De subsidie-aanvraag is wat ingewikkelder en de regeling is beperkt in de tijd (maximaal 16 jaar) en in opgewekt vermogen: we mogen maximaal 90.000 kWh per jaar in 15 jaar opwekken. Meer mag, maar dan krijgen we alleen de energieprijs van de energiebedrijven waaraan we onze opwek verkopen.
Nieuwe subsidieregeling SCE
De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) vervangt de Postcoderoosregeling. Met deze subsidieregeling worden energiecoöperaties gestimuleerd om in coöperatief verband in de eigen leefomgeving (afgebakend door een postcoderoos) hernieuwbare elektriciteit door zonne-energie, windenergie of waterkracht op te wekken.
De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat de overheid de subsidie uitkeert aan de coöperatie in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh. Elk jaar stelt de overheid per type installatie (groot- of kleinverbruik) basisbedragen vast. Het basisbedrag is het bedrag per geproduceerde kWh, dat nodig is om de installatie rendabel te maken. Het basisbedrag van het jaar waarin de coöperatie aanvraagt geldt voor de hele subsidieperiode van 15 jaar. De coöperatie heeft dus 15 jaar zekerheid over de prijs waartegen de opgewekte energie te gelde gemaakt kan worden; de opbrengst varieert nog wel met de hoeveelheid geproduceerde energie. De geldstromen worden simpeler: alle uitkeringen naar de leden lopen via de coöperatie.
De subsidie per kWh is het verschil tussen het basisbedrag en het correctiebedrag. Het correctiebedrag is de marktprijs voor energie: de marktprijs is een gemiddelde prijs die leveringsbedrijven vergoeden voor de geproduceerde energie. Als de energieprijs stijgt, ontvangt de coöperatie minder subsidie en als de energieprijs daalt, ontvangt u meer subsidie. De basisenergieprijs is de ondergrens van het correctiebedrag.
Ter illustratie: