Over ons

Wat is onze missie? Wie zijn onze mensen? Met wie werken we samen? Hoe werkt onze coöperatie en hoe kan jij bijdragen? Lees hier meer over ons!

Onze missie

Wij vinden dat iedereen De Ronde Venen recht heeft op lokaal opgewekte duurzame energie. En wij vinden het belangrijk dat die energie van ons is. Daarom hebben we in 2018 de energiecoöperatie Zon op De Ronde Venenopgericht. Zo kunnen we als bewoners samen werken aan de lokale energietransitie. Én daarvan profiteren. Iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont of hoeveel geld je hebt, ook jij kunt meedoen!

Een burgerinitiatief van vrijwilligers

Wij zijn een burgerinitiatief van vrijwilligers, voor en door de inwoners van De Ronde Venen. Wij zijn geen commerciële instelling. Wij hebben de ambitie om zonnedaken in elke woonkern van de gemeente te realiseren: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis.

Het maakt niet uit in wat voor huis je woont of hoeveel geld je hebt, ook jij kunt meedoen! Tenminste één keer per jaar organiseren wij een Algemene Ledenvergadering waarbij de leden stemmen over het financieel jaarverslag en evt. een bestuurswissel.

Onze mensen

Laurens Conijn
Voorzitter

Erica van Doorn
Secretaris

Ruud Vlek
Penningmeester

Fenno Passet
Algemeen bestuurslid

Adriaan Bouwdewijn
Algemeen bestuurslid

Word vrijwilliger

Vrijwilliger op projectbasis

Help mee met het realiseren van het volgende zonnedak.

Projectgroep

Doe mee met de projectgroep van jouw zonnedak.

Werkgroep

Doe mee met een van onze werkgroepen: batterijen en energiegemeenschap.

Onze partners

Om onze projecten op een professionele manier te realiseren en de komende jaren ook op een professionele manier te blijven beheren zijn wij lid geworden van de landelijke coöperatie EnergieSamen. Energie Samen ondersteunt lokale coöperaties  bij het realiseren van zonnestroom-projecten. Inmiddels maken daar al een 200-tal coöperaties gebruik van. Deze ondersteuning bestaat uit het delen van kennis en documentatie, een efficiënt en solide administratiesysteem, het afsluiten van contracten met energie-maatschappijen, banken, verzekeraars, en andere instellingen. Hierdoor blijven onze kosten laag en realiseren wij een hoger kwaliteitsniveau.

Zon op De Ronde Venen sloot een overeenkomst af met Energie VanOns om meer samen te gaan werken. Energie VanOns is een coöperatief energiebedrijf dat dezelfde (coöperatieve) waarden omarmt als wij.
Energie VanOns is eigendom van de overkoepelende organisaties van de energiecoöperaties in de drie noordelijke provincies en opereert landelijk. Zij werken ook actief mee aan de pilot “Local4Local”, waarbij door energiecoöperaties opgewekte energie geleverd wordt aan de leden van de coöperaties tegen een verantwoord, stabiel (“kostprijs +”) tarief.

De gemeente De Ronde Venen heeft als doel om klimaatneutraal te zijn in 2050. De gemeente betaalde een aantal opstartkosten die het mogelijk maakten de coöperatie op te richten. Daarnaast subsidieert de gemeente ons. Met deze subsidie kunnen we onze processen beter inrichten, ondersteuning aantrekken bij de realisatie van projecten en onze bestuursaanprakelijkheidsverzekering betalen. De gemeente steunt ons daarnaast door waar en zover mogelijk daken van gemeentelijke panden ter beschikking te stellen.

De Energieke Rondeveners zijn een groep inwoners die zich vrijwillig inzet voor de energietransitie en het verduurzamen van de gemeente. Met hun acties willen ze buurtgenoten inspireren om mee te doen. Ze zijn actief als warmtescanners, energiecoaches, tuincoaches of klimaatcoaches. Ze laten zien wat er in de buurt gebeurt en delen hun onze ervaringen voor een klimaatpositief leven.

Energie van Utrecht versterkt de kracht en professionaliteit van de lokale Utrechtse energiecoöperaties en -initiatieven in hun streven de energietransitie te realiseren met (coöperatief) eigenaarschap, zeggenschap voor lokale bewoners en ondernemers en opbrengsten die ten goede komen aan de lokale omgeving. Zo kan de coöperatieve energiebeweging duurzame energie ontwikkelen van, door en voor bewoners van de provincie Utrecht.

Vraag en antwoord

Zonnedaken

Een installatie van zonnepanelen, ook wel PV-systeem of PV-installatie. Deze installatie is in eigendom van een energiecoöperatie. De zonnepanelen liggen op een groot dak, meestal dat van een maatschappelijk gebouw zoals een school of sportzaal, of van een bedrijfsgebouw. De energiecoöperatie maakt met de eigenaar van het gebouw afspraken over het gebruik van het dak. De zonnepanelen worden betaald met het geld van leden van de energiecoöperatie (‘deelnemers’) en blijven voor een afgesproken looptijd liggen. De duurzame elektriciteit die het zonnedak elke dag opwekt, verkoopt de coöperatie aan een energieleverancier.

Een zonnedak produceert stroom. Die verkoopt de energiecoöperatie aan een energieleverancier, bijvoorbeeld Greenchoice. Na aftrek van de kosten – zoals voor onderhoud en verzekeringen – wordt de winst verdeeld over de deelnemers. Deelnemers ontvangen rendement op hun inleg (‘obligaties’).

Een collectief zonnedak ligt er niet zomaar. Kort samengevat gaat het in vijf stappen:

  1. Een beschikbaar dak vinden, met een eigenaar die ook warmloopt voor een collectieve zonne-installatie.
  2. Onderzoeken of het dak geschikt is. Is het groot genoeg? Voldoet het aan alle technische eisen? Ook berekenen we of het dak voldoende energie kan opwekken in verhouding tot de kosten die je ervoor moet maken.
  3. Wanneer het dak en de coöperatie een match zijn, vragen we de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aan bij de Rijksoverheid. Zo weten we zeker dat het dak voor 15 jaar een minimale opbrengst heeft.
  4. Volgende stap: deelnemers werven. Voor elk zonnedak zoeken we deelnemers die obligaties willen kopen. Daarmee financieren zij én het dak, én hun wijkgenoten die wel mee willen doen, maar niet het geld hebben om mee te financieren.
  5. Genoeg geld bijeen? Dan bellen we de installateur die het het zonnedak installeert.

De reguliere looptijd is 15 jaar. Met het installatiewerk erbij (en het eventueel weer weghalen van de zonnepanelen) moet een dak 17 jaar beschikbaar zijn.
Zonnepanelen gaan overigens (veel) langer mee dan 15 tot 17 jaar en leveren ook daarna nog energie op. Meestal wordt met de dakeigenaar afgesproken dat de zonne-installatie na die periode gratis wordt overgedragen. De eigenaar kan er dan nog jaren duurzame energie mee opwekken, terwijl de energiecoöperatie weer nieuwe projecten kan opstarten.

Energiecoöperatie

Een burgeronderneming waar de leden gezamenlijk eigenaar van zijn. In een lokale energiecoöperatie hebben wijkbewoners zich verenigd om bij te dragen aan een duurzame, CO2-vrije samenleving. In de héle wereld, maar om te beginnen in hun eigen wijk. Als leden geef je samen invulling aan de coöperatieve gedachte. Die bestaat uit zeven principes die hier goed worden uitgelegd.

Een energiecoöperatie maakt wijken duurzamer door:

  • Aandacht te besteden aan energiebewustzijn en -besparing,
  • Burgers en organisaties bij haar activiteiten betrekken,
  • Zelf duurzame energie op te wekken.

Een coöperatie die energie produceert, is eigenaar van de installatie(s) waarmee dat gebeurt. Omdat een energiecoöperatie uit leden bestaat, zijn zij gezamenlijk eigenaar van deze installatie(s). Zij bepalen daarnaast samen de koers en besluiten hoe eventuele opbrengst wordt besteed. Iedereen kan lid worden van een energiecoöperatie.

Je kunt lid worden van energiecoöperatie Zon op De Ronde Venen. Zo werk je mee aan projecten, en draag je als vrijwilliger bij aan groei, samenhang en plezier. Als er ruimte is, kun je vanuit die positie ook in het bestuur terechtkomen – nadat er over gestemd is natuurlijk!

De coöperatie sluit met iedere dakeigenaar een contract af met een looptijd van 15 jaar. Dat behelst onder andere recht van opstal met een kettingbeding. Een nieuwe eigenaar moet dit recht van opstal overnemen; het is een zgn. zakelijk recht, gekoppeld aan het object en niet aan de persoon.

De opbrengsten bestaan uit de vergoeding van de energie-afnemer voor de door ons opgewekte stroom, subsidies en margevergoedingen.

Onze opgewekte elektriciteit verkopen wij aan een energiebedrijf waarmee we een PPA (Power Purchase Agreement) afsluiten. Hierin wordt geregeld hoe de vergoeding wordt berekend. Marktverwerking bepaalt deze opbrengst sterk.

Wij krijgen subsidies van de gemeente (voor verbetering van onze processen, professionalisering en het realiseren van projecten), van de rijksoverheid (voor de exploitatie van SCE projecten garandeert de overheid de opbrengst).

Een klein aantal leveranciers betaalt ons een margevergoeding als onze leden bij hun klant zijn. Dat zijn Energie VanOns,  en Greenchoice. Voorwaarde is dat je zonder tussenpersoon klant bent geworden.

In de kosten die de coöperatie jaarlijks in rekening brengt zijn inbegrepen: administratie, bestuursaansprakelijkheidsverzekering, kosten voor onze website, kosten van de bank. Deze kosten betaalt de coöperatie uit subsidie (de gemeente De Ronde Venen ) en margevergoedingen van leveranciers.

De verzekeringspremie voor bedrijfsaanprakelijkheid verdeelt de penningmeester over de projecten op basis van het aantal panelen. Daarnaast is er per project de dakhuur. Hierover zijn per project verschillende afspraken. Uitgangspunt is dat elk project haar eigen dakhuur betaalt. Een bijzondere kostenpost vormen de afschrijvingen. Deze kosten maakt het project omdat de panelen in de tijd minder waard worden. Ze worden in vijftien jaar afgeschreven. De opbrengsten van een project ontstaan door verkoop van de geproduceerde stroom aan de energieleverancier.

Het verschil tussen opbrengst en kosten (exclusief afschrijvingskosten) wordt jaarlijks, na akkoord door de ALV, aan de houders van participaties uitbetaald.

De nieuwe SCE regeling houdt in dat de overheid 15 jaar de opbrengst garandeert voor de opgewekte energie, bovenop de prijs die de energieleverancier aan de coöperatie betaalt. De subsidie wordt uitgekeerd aan de coöperatie. Lees hier meer.

Voor leden

Onderstaand de belangrijkste stukken waarop de coöperatie is gestoeld:

Leden die verhuizen naar een bestemming binnen het postcoderoosgebied behouden hun belastingvoordeel tot het eind van de contractperiode (15 jaar vanaf starLeden die verhuizen naar een bestemming binnen het postcoderoosgebied behouden hun belastingvoordeel tot het eind van de contractperiode (15 jaar vanaf start). Zij die verhuizen naar een bestemming buiten de postcoderoos kunnen hun belastingvoordeel niet meenemen. Dat kan worden overgedragen aan bestaande of nieuwe leden van de coöperatie (bv de nieuwe bewoners., mits ze lid worden van de coöperatie). Vrijkomende panelen zijn dus te koop voor bestaande leden die willen uitbreiden of voor aspirantleden op de wachtlijst.

Voor de SCE-gesubsidieerde projecten geldt dat als u gaat verhuizen, ook als dat buiten de postcoderoos is, u uw certificaten kunt houden en u blijft genieten van de voordelen. Wel moet u uw (adres-) gegevens wijzigen in uw account bij Energie Samen.

Nee, de stroom wordt geleverd aan het openbare net en verkocht aan een leverancier. Soms kunt u wel gebruik maken van een dienst van uw leverancier om de door u opgewekte stroom ook ‘virtueel’ te gebruiken. Op dit vlak volgen in de nabije toekomst verdere ontwikkelingen: energiedelen is de toekomst.

Nee, de coöperatie is eigenaar van de zonnepanelen in de projecten. Alle leden samen vormen het hoogste orgaan van de coöperatie.

De waarde van je participaties beschouwt de fiscus als belegd vermogen dat, indien en voor zover van toepassing, belast wordt in Box-3. Je krijgt jaarlijks een Waardestaat waaruit blijkt wat de waarde van je investering in onze projecten is.

Omdat er in feite sprake is van een verschuiving van vermogen van bank- of spaarrekening naar belegd vermogen, is het gevolg beperkt tot de andere belastinggrondslagen voor liquide middelen en beleggingen.

De fiscus beschouwt het beleggen in onze projecten helaas niet als groene beleggingen.

Betrokken Energieleveranciers

Er zijn drie leveranciers die een vergoeding uitbetalen aan ons, rechtstreeks of via Energie Samen. Het gaat om:

  • Energie VanOns
  • GreenChoice (stopt in 2025)
  • OM | nieuwe energie (keert niet uit aan onze coöperatie; wij hebben geen afspraak met hen)

Vergoeding

De energieleveranciers betalen een vergoeding pas indien een klant een jaar klant is van betreffende leverancier én een jaar lid is van coöperatie. Indien een klant alleen stroom afneemt van leverancier, betaalt deze de halve vergoeding. De hoogte van de vergoeding is vastgelegd in afspraken per leverancier en is op te vragen via het bestuur van de coöperatie.

Geen actietarief

Alle leveranciers stellen zich op het standpunt dat wanneer een klant gebruik maakt van een actietarief, de coöperatie niet in aanmerking komt voor een vergoeding.

Aanmelding tbv vergoedingen

Leden die gedurende het jaar overstappen naar een van hen, moeten dit doen via de site van betreffende leverancier:

Als een lid/klant dit niet via deze koppelingen doet, kan dat consequenties hebben voor een eventuele vergoeding. De leverancier ziet de verbinding met onze coöperatie dan niet.

Het kabinet heeft besloten om de energiebelasting op elektriciteit voor 2022 eenmalig fors te verlagen ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel.

Verder is het beleid om de energiebelasting op elektriciteit elk jaar een beetje te verlagen. Dat raakt de participanten in de postcoderoosprojecten. Zij krijgen elk jaar een beetje minder energiebelasting terug.

De fiscale regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek – oftewel de postcoderoosregeling – geeft recht op een teruggaaf van de energiebelasting op elektriciteit, als een particulier of ondernemer. De teruggaaf krijg je voor zover de aan jou toegerekende opwek lager is dan je eigen verbruik. Over het meerdere krijg je geen energiebelasting terug.

De SCE-regeling houdt in dat de overheid 15 jaar de opbrengst garandeert voor de opgewekte energie, bovenop de prijs die de energieleverancier aan de coöperatie betaalt. De subsidie wordt uitgekeerd aan de coöperatie. De motivatie voor de aanpassing is een forse administratieve vereenvoudiging.

De Regeling Verlaagd Tarief, is een Nederlandse stimuleringsregeling voor (leden van) een coöperatie of een vereniging van eigenaars (VvE), die met elkaar met een gemeenschappelijke installatie duurzame energie opwekken. De regeling is per 1 april 2021 gestopt. De regeling houdt in dat de certificaathouder 15 jaar lang en de energiebelasting en de BTW daarover terugontvangt over het deel van de jaarproductie dat aan de certificaten kan worden toegerekend.

Hier lees je meer over hoe de postcoderegeling werkt

Wanneer je deelneemt aan een van onze PostCodeRoos projecten en je overlijdt dan gaan je participaties over op je nabestaanden. Je nabestaanden beslissen vervolgens wat er met de participaties gebeurt. Ze kunnen ervoor kiezen om de participaties over te schrijven op hun eigen adres, mits ze wonen binnen de postcoderoos van het project. Of ze kunnen de via de coöperatie de participaties overdragen aan een ander lid tegen de dan geldende waarde van de participaties.

Participaties in een project met SCE subsidie gaan over op je nabestaanden zonder verdere voorwaarden. De coöperatie schrijft de participaties over op de naam van de nabestaande (-n).

Voor nieuwe leden

Ja dat kan. Als de som van de opgewekte stroom door eigen panelen en die van de coöperatie ongeveer gelijk is aan je eigen verbruik is je belastingvoordeel maximaal. Voor wat je meer produceert dan verbruikt krijg je geen belastingvoordeel meer, maar alleen de opbrengst van de geleverde stroom minus kosten (per saldo ongeveer 2ct/kWh; afhankelijk van de prijs die de coöperatie ontvangt voor de geproduceerde stroom).

Jaarlijks krijg je van de coöperatie een “opwekverklaring”. Daarin staat welke deel van de jaarproductie van de installatie aan jou wordt toegerekend. Vermenigvuldigd met de energiebelasting (inclusief BTW) heb je dan een indicatie van hetgeen je terugkrijgt van jouw energieleverancier. Een indicatie, omdat de teruggaaf beperkt is tot je privé-verbruik, het saldo van afname en eventuele teruglevering. Die kennen wij niet, vandaar de indicatie.

Jaarlijks claimt Energie Samen voor ons de belastingteruggave. Dat is vrij veel werk en daarom hebben we dat uitbesteed. Voor de meeste participanten zal gelden dat zij niets hoeven te doen. Kwestie van afwachten.

Sommige leden zijn klant bij een leverancier die niet samenwerkt met Energie Samen. Dan moet je de opwekverklaring zelf sturen naar de klantenservice. Vaak vraagt de leverancier dan ook nog om een verklaring van de belastingdienst. Die vind je onder Documenten in het portaal van ons bij Energie Samen.

En dan zijn er nog leveranciers die ronduit niet meewerken aan deze regeling. Dan heb je pech. Ook wij kunnen hier niets betekenen. Je hebt dit nadeel te accepteren of je kunt overstappen naar een leverancier die wel meewerkt. Een lijst daarvan staat op de site van Energie Samen.

Nadat je je inleg hebt betaald, heb je een opbrengstrecht. Met een voor 15 jaar vrij zekeren opbrengst per opgewekte kWh verdien je de inleg terug.

Mee- en tegenvallers vangt de coöperatie met voorzieningen op. Zolang die voldoende zijn, verdien je de investering in circa 10 jaar terug. Je ontvangt de teruggaf van je inleg direct van de coöperatie, nadat de uitkering in de ALV is goedgekeurd.

Investeerders in “oude” postcoderoosprojecten krijgen de door hen betaalde energiebelasting terug van hun energiebedrijf voor zover de opgewekte kWh lager is dan het eigen verbruik. Hoe deze partijen de energiebelasting terugbetalen verschilt. Echter, niet alle energieleveranciers werken aan deze regeling mee. Als coöperatie hebben we daarop geen enkele invloed. Daarnaast keert de coöperatie de winst uit die de coöperatie maakt op het feitelijk ontvangen energietarief.

Ja, dat kan. Voorwaarde is wel dat de huurder zelf klant is van een energieleverancier en zijn eigen energie betaalt. Het mag niet bij de huurprijs zijn inbegrepen. Daarnaast kunt u ook uw verhuurder vragen om postcoderoosprojecten op de eigen daken mogelijk te maken.

Jazeker, dat kan. Bedrijven of verenigingen kunnen ook lid worden van een coöperatie en in aanmerking komen voor de korting op energiebelasting. Daarvoor geldt echter wel een restrictie: een bedrijf of vereniging mag maximaal 20% van het totale kapitaal van de coöperatie inbrengen. En het bedrijf moet een kleinverbruikersaansluiting hebben.

Belastingvoordeel wordt alleen gegeven over de eerste 10.000 kWh die verbruikt wordt. We raden dus aan om niet meer panelen te nemen dan deze limiet gedeeld door de output per paneel per jaar (die groeit naarmate de techniek vordert)

Nee, je hoeft niet over te stappen; dat doe je vrijwillig op basis van je eigen situatie.

Enekele leveranciers betalen aan de coöperatie een margevergoeding waaruit de coöperatie haar kosten kan dekken. Daardoor kan de contributie laag blijven. Energie VanOns keert de hoogste vergoeding aan de coöperatie uit. Neem die mee in je overwegingen.

Overstappen

Nee, dat kan nog niet. Zon op De Ronde Venen is geen energiebedrijf of energieleverancier. Wij zijn een energiecoöperatie die collectieve zonnedaken ontwikkelt. Wél werken wij sinds 2024 samen met de coöperatieve energieleverancier Energie VanOns, om onze wijken van lokale energie te kunnen voorzien. Wij leveren de stroom van onze collectieve daken aan Energie VanOns, en zij kunnen de lokale stroom weer door leveren aan onze leden via Energie VanOns.

Op de langere termijn verwachten wij als energiegemeenschap ook energie te gaan inkopen (bijvoorbeeld van panelen die particulieren op hun dak hebben liggen) en energie te gaan leveren. Maar daarvoor moet er nog heel veel gebeuren.

Nee, want dat zijn commerciële partijen met aandeelhouders in het buitenland. Energie VanOns is, net als wij, een coöperatie met leden, zonder winstoogmerk, waarbij de leden (waaronder energiecoöperatie Zon op De Ronde Venen) beslissen over het beleid.

Wanneer je klant wilt worden van Energie VanOns en stroom afneemt bij Energie VanOns, steun je Zon op De Ronde Venen. Dan weet je zeker dat jouw energie lokaal én eerlijk is opgewekt. Winst wordt weer verdeeld over de coöperaties voor lokale projecten.

Dat kunnen we niet garanderen, maar wij doen onze uiterste best! Wél steun je de lokale burgerbeweging in de energietransitie. Want, winst wordt weer verdeeld over de coöperaties en ingezet in lokale projecten.

De leden van Energie VanOns beslissen samen over de winst! Winst wordt bijvoorbeeld verdeeld over de coöperaties voor lokale projecten.

Staat jouw vraag er niet tussen? Of zoek je naar meer informatie voordat je gaat overstappen naar Energie VanOns? Neem dan gerust contact op met de klantenservice, of stel je vragen via de mail!